Skip til hoved indholdet

Tilsynsrapport for Daginstitutionen Hallandsparken - januar 2025

1. Fakta om tilsyn i Høje Taastrup Kommune

Tilsynet i Høje Taastrup Kommune forløber over to år med uanmeldte observationer i praksis hvert andet år. Der anvendes KIDS til observationer i praksis og vurdering af det pædagogiske læringsmiljø. Her kan du læse mere mere om KIDS fra Dansk Psykologisk Forlag.

Den toårige tilsynsperiode omtales hhv. som År1 og År2 i tilsynet. Den ordinære tilsynsperiode ligger fra september til maj. Forvaltningen kan komme på tilsyn udenfor den ordinære tilsynsperiode. Informationer om det konkrete tilsyn vil fremgå af tilsynsrapporten.

Tilsynet har både til formål at føre kontrol med dagtilbuddet, som loven foreskriver, og samtidig afdække udviklingsområder til styrkelse af den generelle kvalitet i dagtilbuddet. Alle dagtilbud udarbejder et fokus for udvikling og en udviklingsplan i forlængelse af tilsynet. Fokus for udvikling vil fremgå af dagtilbuddets hjemmeside.

Det vil fremgå af tilsynsrapporten, om de enkelte dele af tilsynet har givet anledning til en forventning om udvikling, en anbefaling eller om tilsynet ikke har givet anledning til nogen bemærkninger. Mens ledelsen i dagtilbuddet har ansvar for at efterleve forvaltningens forventninger om udvikling, skal ledelsen blot tage stilling til forvaltningens anbefalinger og efterleve det der vurderes relevant.

Hvis tilsynet finder, at der er anledning til bekymring, kommer dagtilbuddet under skærpet tilsyn. I dette tilfælde sikrer forvaltningen at der udarbejdes en handleplan, følges op på aftalerne i handleplanen og at der gennemføres en opfølgende vurdering. Det fremgår af dagtilbuddets tilsynsrapport, hvis et dagtilbud er under skærpet tilsyn.

Hvis tilsynet finder, at der er anledning til alvorlig bekymring er forvaltningen forpligtet til at udarbejde en handleplan med inddragelse af forældrebestyrelsen. Dette vil fremgå af tilsynsrapporten.


2. Fakta om dagtilbuddet og deltagere i tilsynet

Dagtilbudstype: Hallandsparken er et kommunalt dagtilbud. Hallandsparken er en del af Klynge C sammen med dagtilbuddene Bakketoppen og Lunden

Forældresamarbejde: Klynge C har en forældrebestyrelse

Deltagere ved tilsynsdialog:

  • Tilsynsførende Susan Blaabjerg

  • Pædagogisk leder Maria Adler

  • Klyngeleder Lisbet Mathisen

  • Pædagogisk leder for Lunden Janick Woythal

  • Pædagogisk leder for Bakketoppen Ditte Brønlund


3. Samlet konklusion på tilsynet

Tilsynsdialogen har ikke givet anledning til bekymring, men følgende opmærksomhedspunkter:

Dagtilbuddet mangler at skriftlige gør, registrer og følge op på fokuspunkter i Rambøll, for de børn hvor en sprogvurdering viser at barnet har behov for en sprogunderstøttende indsats.

Forvaltningen forventer at dagtilbuddet udvikler en procedure for skriftliggørelse, registrering og opfølgning af fokuspunkter i Rambøll, som er realistisk at gennemføre i hverdagspraksis og som sikrer at der følges op på det sproglige udviklingsarbejde for børn, hvor en sprogvurdering viser barnet har behov for en sprogunderstøttende indsats. Forvaltning vil i samarbejde med dagtilbuddet følge op på udviklingen.


4. Dagtilbuddets fokus for udvikling

Alle dagtilbud udarbejder et udviklingsfokus i forlængelse af tilsynet. Du kan finde udviklingsfokus for dagtilbuddet Hallandsparken beskrevet her:

Udviklingsfokusset er under udarbejdelse, der vil linkes hertil så snart det er færdiggjort.


5. Bemærkninger med relevans for tilsynet

Den pædagogiske leder tiltrådte stillingen den 1. april 2024, samtidig med at der blev etablerede en specialgruppe i dagtilbuddet.


6. Tilsynets temaer (pkt. 7-9)

Pkt. 7. Kvalitetsudvikling i den pædagogiske praksis, herunder dagtilbuddets arbejde med forudsætninger for udvikling af praksis med afsæt i den generelle kapacitet til kvalitetsudvikling, psykologisk tryghed og lærende arbejdsfællesskaber.

Pkt. 8. Kvalitetsudvikling i den pædagogiske praksis, herunder dagtilbuddets arbejde med udviklingsplaner, læreplansmål, evalueringskultur og organisatorisk læring.

Pkt. 9. Kvalitetsudvikling i den sprogunderstøttende indsats, herunder dagtilbuddets arbejde med sprogvurderinger, sprogstimulering og vejledning til forældre, samt vurdering af sproglæringsmiljøet og kapaciteten til at foretage datainformeret tilpasning af det sproglige læringsmiljø.


7. Kvalitetsudvikling i den pædagogiske praksis

Herunder dagtilbuddets arbejde med forudsætninger for udvikling af praksis.

Forskning i børns udvikling og læring er i konstant udvikling og samfundet forandrer sig kontinuerligt i forhold til eks. ændrede familiemønstre, diversitet, forandringer i børns behov o.a.. Dagtilbud skal løbende tilpasse sig nye opgaver og dagtilbudsloven peger på at ledelsen har ansvar for at dagtilbuddet har en evalueringskultur der løbende kvalificerer det pædagogiske læringsmiljø.

Jf. dagtilbudsloven kap. 2 § 9 stk. 2. Lederen af dagtilbuddet er ansvarlig for at etablere en evalueringskultur i dagtilbuddet, som skal udvikle og kvalificere det pædagogiske læringsmiljø.

Tilsynsdialogen sætter derfor fokus på forudsætninger for implementering af en værdiskabende evalueringskultur, herunder:

  • Dagtilbuddets arbejde med at styrke kapaciteten til kvalitetsudvikling i dagtilbuddet generelt set og særlig med fokus på psykologisk tryghed og lærende arbejdsfællesskaber.


7A. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at styrke kapaciteten til kvalitetsudvikling generelt og særligt med fokus på psykologisk tryghed og lærende arbejdsfællesskaber

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet arbejder målrettet på at styrke kapaciteten til kvalitetsudvikling. Dagtilbuddet har uddannet hele personalegruppen i COS i sommeren 2024. Denne prioritering har bidraget til at sikre et fælles fagsprog i dagtilbuddet. Endvidere har indsatsen styrket den psykologiske tryghed, hvilket har skabt en kultur, hvor personalet tager ansvar for at understøtte det lærende arbejdsfællesskab, og hvor alle medarbejdere er engagerede og ansvarlige for at arbejde med udvikling af praksis, bl.a. via personlige læringsmål, som der eksempelvis arbejdes med at opnå via KIDS-items, Marte Meo-forløb eller praksisfortællinger.


8. Kvalitetsudvikling i den pædagogiske praksis

Herunder opfølgning på udviklingsplan, læreplansmål og organisatorisk læring.

Dagtilbuddets praksis skal løbende tilpasse sig nye opgaver i overensstemmelse med børnenes behov og dagtilbudsloven peger på at dagtilbuddet har ansvar for løbende at kvalificere det pædagogiske læringsmiljø, således at alle børn trives og udvikler sig.

Jf. dagtilbudsloven kap. 2 § 7 Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv

Jf. BEK nr. 968 af 28/06/2018 § 1. Den pædagogiske læreplan, jf. dagtilbudslovens § 8, udgør rammen for dagtilbuddets arbejde med børns trivsel, læring, udvikling og dannelse.

Tilsynsdialogen sætter derfor fokus på dagtilbuddets arbejde med:

  • Dagtilbuddets arbejde med at realisere læreplanens mål for sammenhængen mellem børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.

  • Dagtilbuddets arbejde med at realisere læreplanslovgivningens mål om evalueringskultur med fokus på inddragelse af data, analyse og praksisjustering.

  • Dagtilbuddets arbejde med at organisere sig som et lærende arbejdsfællesskab og uddrage fælles organisatorisk læring af udviklingsarbejdet.


8A. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at realisere læreplanens mål for sammenhængen mellem børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet har udviklet en god systematik til anvendelse af SMITTE- og Aktionslæringsmodellen til planlægning af den pædagogiske praksis. Systematikken sætter fokus på læreplanens mål for sammenhængen mellem læringsmiljøet og børns læring og stiller skarpt på, hvilke justeringer der er behov for at gennemføre i læringsmiljøet for at give børnene de bedste betingelser for læring. Samtidig sikrer systematikken, at der indtænkes dokumentationsindsamling og evaluering allerede i planlægningsfasen.


8B. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med systematisk inddragelse af data, analyse og praksisjustering til styrkelse af dagtilbuddets evalueringskultur

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger

Begrundelse:

Dagtilbuddet planlægger indholdet i den pædagogiske praksis med afsæt i et fælles tema for hele huset, som tilpasses den enkelte børnegruppes behov og interesser, med LAHOPL som ramme (Lange Autentiske Hands-On Projektbaserede Læringsforløb).

Planlægningen af temaerne foretages på tværmøder mellem afdelingerne i dagtilbuddet, og tilpasningen i forhold til den enkelte børnegruppe foretages på stuemøder ved hjælp af systematikken nævnt under pkt. 8.A. Dagtilbuddet har således altid lokale praksisplaner i gang, som inkluderer dokumentationsindsamling og evaluering, hvilket er en effektiv systematisk måde at udvikle en funktionel evalueringskultur.

Dokumentationen kan fokusere på tilpasningen i læringsmiljøet (indsamling af data, der viser, om man lykkes med at gennemføre det, man har planlagt) eller på børnenes læring (indsamling af data, der viser, om børnene tilegner sig den læring, som var formålet med læringsmiljøtilpasningen).

Evalueringen kan eksempelvis formuleres som et spørgsmål, der stilles til data (viser data, at man når i mål med de elementer, man fokuserede på i det pågældende læreplanstema?).


8C. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at organisere sig som et lærende arbejdsfællesskab og uddrage fælles organisatorisk læring af udviklingsarbejdet

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet er i høj grad lykkedes med at definere sig som et lærende arbejdsfællesskab, og der er et godt fokus på at uddrage organisatorisk læring af de indsatser, der igangsættes i dagtilbuddet.


9. Det sproglige læringsmiljø i dagtilbuddets praksis

Herunder dagtilbuddets arbejde med sprogvurderinger, sprogstimuleringsansvar og tilrettelæggelse af sproglige læringsmiljøer

Forskning i børns sproglige udvikling viser, at barnets tidlige år er centrale for den sproglige udvikling og har varig indflydelse på barnets sproglige udvikling gennem hele barnets opvækst. Sprogvurderinger skaber et værdifuldt indblik i barnets sproglige styrker og udfordringer, hvilket gør det muligt at tilpasse den sprogunderstøttende indsats efter barnets specifikke behov og dermed understøtte barnets trivsel, læring og sociale liv.

Dagtilbudsloven §11 stk. 7 foreskriver at: Dagtilbuddet har ansvar for, at der gives sprogstimulering til børn, som på baggrund af en sprogvurdering vurderes at have behov for sprogunderstøttende aktiviteter. Omfanget af sprogstimuleringen skal på baggrund af sprogvurderingen fastsættes ud fra det enkelte barns behov for sprogstimulering.

Tilsynsdialogen sætter derfor fokus på: dagtilbuddets arbejde med:

  • Dagtilbuddets arbejde med at udarbejde retvisende sprogvurderinger i høj kvalitet, i overensstemmelse med sprogvurderingsmaterialets formål.

  • Dagtilbuddets arbejde med at udarbejde sprogvurderinger og yde målrettet sprogstimulering til de børn, som sprogvurderingerne viser, har behov for sprogunderstøttende indsatser, samt sikre inddragelse og yde relevant vejledning til forældre

  • Dagtilbuddets arbejde med at efterleve forpligtelser i forbindelse med 30 timers sprogstimuleringstilbud

  • Dagtilbuddets arbejde med at efterleve den kommunale sprogstrategi, herunder tilrettelæggelse af sproglige læringsmiljøer med afsæt i sprogdata.

  • Dagtilbuddets arbejde med at udarbejde sproglæringsmiljøvurdering, vidensdele og tilrettelægge sproglige læringsmiljøer med afsæt i sproglæringsmiljøvurderingens resultater.


9A. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at udarbejde retvisende sprogvurderinger af høj kvalitet

Vurderingen giver ikke i anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet udarbejder sprogvurderinger på en kompetent måde, hvor dagtilbuddets to sprogvejledere understøtter deres kolleger ved behov. Derudover indgår sprogvejlederne i et netværk med den kommunale sprogkonsulent, hvor der løbende følges op på spørgsmål om temaer vedrørende sprogvurderinger.

For at fastholde den høje kvalitet og sikre et fælles fagsprog planlægger den pædagogiske leder en teamaften om Sprogtrappen sammen med de øvrige dagtilbud i klynge C.


9B. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at udarbejde sprogvurderinger og yde målrettet sprogstimulering til børn samt inddragelse og vejledning til forældre

Vurderingen giver anledning til følgende forventning:

Det forventes, at dagtilbuddet udvikler en procedure for skriftliggørelse, registrering og opfølgning på fokuspunkter i Rambøll, som er realistisk at gennemføre i hverdagens praksis, og som sikrer, at der følges op på det sproglige udviklingsarbejde for alle børn, hvor en sprogvurdering viser, at barnet har behov for en sprogunderstøttende indsats.

Begrundelse:

Dagtilbuddet udarbejder de sprogvurderinger, der kræves, og der udarbejdes ligeledes sproglige fokuspunkter for de børn, hvor en sprogvurdering viser, at der er behov for en sprogunderstøttende indsats. Alle forældre inddrages i forbindelse med sprogvurderingen og tilbydes efterfølgende vejledning i, hvordan de selv kan understøtte deres barns sproglige udvikling.

Dog har Dagtilbuddet på nuværende tidspunkt ikke en procedure for skriftliggørelse, registrering og opfølgning på fokuspunkterne i Rambøll, hvilket er et kommunalt krav for at sikre evaluering af indsatser og sikre en fortsat målrettet indsats ved overgange.

9C. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets forpligtelser i forbindelse med børn som er indskrevet i 30 timers sprogstimuleringstilbud

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Der er ingen børn i 30 timer sprogstimuleringstilbud i Hallandsparken


9D. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at realisere den kommunale sprogstrategi, herunder tilrettelæggelse af sproglige læringsmiljøer med afsæt i sprogdata

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet arbejder målrettet med at realisere den kommunale sprogstrategi, eksempelvis når de tilrettelægger LAHOPL- temaer, hvor de anvender data fra sprogvurderinger, til fastsættelse af læringsmål. Samt når de arbejder med indretning af de fysiske læringsmiljøer i dagtilbuddet så de bedre understøtter børnenes behov for visualisering som et redskab til at arbejde med sprogudvikling.


9E. Tilsynsdialogens afdækning af dagtilbuddets arbejde med at udarbejde sproglæringsmiljøvurdering, vidensdele og tilrettelægge sproglig læringsmiljøer med afsæt i sproglæringsmiljøvurderingens resultater

Vurderingen giver ikke anledning til bemærkninger.

Begrundelse:

Dagtilbuddet har gennemført en vurdering af deres sproglæringsmiljø, hvor hele personalegruppen har været involveret. Dette har givet personalet en opmærksomhed på, at dagtilbuddet har nogle gode fysiske rammer, der understøtter børnenes sproglige udvikling.

Derudover har sproglæringsmiljøvurderingen givet personalet indsigt i, at de med fordel kan arbejde med roller og positionering om eftermiddagen for også at sikre en høj kvalitet hele dagen. Endvidere blev personalet opmærksom på, at de kan være mere aktive i at understøtte børns leg. Leg er nu på ugeplanen.

Daginstitution Hallandsparken
Hallandsparken 1
2630 Taastrup

Telefon: 43 35 34 50

Pædagogisk leder: Maria Adler
E-mail: MariaDl@htk.dk

Klyngeleder: Maj-Britt Søgaard
E-mail: Maj-BrittMa@htk.dk

Mandag - torsdag:
Klokken 06.30 - 17.00

Fredag:
Klokken 06.30 - 16.30

Lukkedage